MLECZARNIE – ryzyko kredytowe

Ryzyko kredytowe w branży spożywczej jest na stałym, niskim poziomie. Jednakże można się obawiać wzrostu tego ryzyka w 2019 r. w związku ze zmianą koniunktury gospodarczej nie tylko w Polsce, ale też i na świecie. Istotne ryzyka to ograniczenie wzrostu gospodarczego w Niemczech, czy Brexit. Obecnie obserwuje się niepokojące obniżenie rentowności małych i średnich przedsiębiorstw z branży spożywczej w Polsce, co wynika ze wzrostu kosztów operacyjnych. Co może w 2019 r. przełożyć się na wysoki poziom materializacji ryzyka kredytowego.

Upadłości w branży spożywczej: OSM Starogard Gdański w 2010 r., Rotr Rypin w 2018 r., w 2018 r. blisko upadłości był OSM Łowicz. Dzięki konsolidacji uratowane zostały inne podmioty: w 2016 r. OSM Sierpc przejął SM Żuromin, Spomlek przejął OSM Chojnice, a Mlekovita w 2018 r. OSM Kalisz.